zondag 19 januari 2020

Bowie’s boekenkast – John O’Connell


Ondertitel: De 100 boeken die het leven van David Bowie veranderden

Er is nog geen maand om van het nieuwe jaar en ik denk dat ik nú al het leukste boek van 2020 heb te pakken! David Bowie was, net als ik, een dwangmatige lezer. Overal waar hij heen ging, sleepte hij koffers vol boeken naar toe. Drie jaar voor zijn dood in 2016 stelde hij een lijst op van de honderd belangrijkste en invloedrijkste boeken in zijn leven (dus niet de mooiste!). Muziekcolumnist John O’Connell (1972) beschrijft deze boeken, in korte recensies die hij koppelt aan het leven van Bowie, waaronder hij ook nog de muziek adviseert die je er bij zou moeten beluisteren, plus een titel die je waarschijnlijk mooi zult vinden als het betreffende werk je wat lijkt, zodat je verder kunt lezen. Ik ben gek op boekenlijstjes: de wekelijkse ‘Bestseller top 60’, de honderd ‘belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur’ - een lijst die in 2002 werd samengesteld op initiatief van de gezamenlijke Noorse boekenclubs (Noorse benaming: Verdensbiblioteket), de ‘Lijst van beste Nederlandstalige boeken’, de ‘Nederlandse lijst van beste buitenlandse boeken’, de ‘lijst van beste Duitstalige romans van de twintigste eeuw’, de Amerikaanse ‘Modern Library 100 Beste Romans’, de Franse ‘Les Mondes 100 boeken van de eeuw’, de Britse ‘Greatest Books’, de ‘Hebban top 1000 mooiste boeken aller tijden’, de wekelijkse Libres ‘Boeken in het Nieuws’-site. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik zit er uren op te studeren. Het fascinerende aan Bowie’s index is dat er allemaal titels op staan die je in de andere lijsten zelden tegenkomt. Hij boort een hele nieuwe wortel aan in het literaire landschap. Zó inspirerend! Bowie was een artistieke trendsetter, en dus altijd op zoek naar wat bijzonder en ánders en vreemd was. Daar komt bij dat zijn bewonderde halfbroer aan schizofrenie leed en een groot deel van zijn leven in een psychiatrische inrichting verbleef. Bowie had een zwak voor alles wat niet spoorde. Zijn lievelingsboeken gaan opvallend vaak over gekken, buitenbeentjes, freaks, kunstenaars, hippies, verslaafden, transgenders, mystici, magiërs, zwervers, criminelen, nerds, kortom, mensen die er op de een of andere manier níet bijhoren. Ik ga de catalogus in blokken van tien titels voor je doorspitten.

Vreemdelingen en bijwoners

1. ANTHONY BURGESS"A CLOCKWORK ORANGE" (1962): een dystopische roman die Burgess in drie weken schreef om zijn vrouw financieel te ondersteunen, nadat bij hem dodelijke hersenkanker was geconstateerd, wat later helemaal niet waar bleek te zijn. Het is gebaseerd op de vreselijke verkrachting van zijn indertijd zwangere eerste vrouw Lynne, door een groep Amerikaanse soldaten, in WO II. Het boek is feitelijk een onderzoek naar geweld. 2. ALBERT CAMUS"DE VREEMDELING" (1942): een roman die ik eerder besprak. Was Meursault een psychopaat? “… Het boek zet je oneindig aan het denken over beweegredenen, het geweten en de willekeur van regels…”. 3. NIK COHN“AWOPBOPALOOBOP ALOPBANBOOM” (1969): het eerste boek dat popmuziek serieus nam, en “… wemelt van de scherpe, meedogenloze typeringen: dichter Allen Ginsberg is ‘uitermate hilarisch’ en The Doors zijn ‘sexy en dom’…”. Over de bandleden van Pretty Things: “… Man, wat waren zij lelijk. Echt verschrikkelijk lelijk…”. Een andere rockster wordt omschreven als “… alles in een, masculien, feminien en onzijdig, actief en passief, dierlijk en plantaardig, en hij was satanisch, messianistisch, kitsch en camp, psychotisch en gemarteld en simpelweg vuig…”. Je zou er waarachtig Bowie zelf in herkennen. 4. DANTE ALIGHIERI: "HEL" uit DE GODDELIJKE KOMEDIE (ca. 1308-1320): het driedelige en misschien wel meest gelezen godsdienstige meesterwerk, van de Florentijnse dichter Dante Alighieri, met als bekendste regel het opschrift boven de poort naar de hel: “… Er is geen hoop voor wie hier binnentreden…”. Het steekt deels op grove wijze de draak met corrupte pausen en politieke figuren. 5. JUNAT DÍAZ"HET KORTE MAAR WONDERBARE LEVEN VAN OSCAR WAO" (2007): over een vriendelijke jongen uit het Dominicaanse getto van New Jersey. Zijn leven wordt beheerst door zijn overgewicht en zijn voorliefde voor fantasy. 6. YUKIO MISHIMA"EEN ZEEMAN DOOR DE ZEE VERSTOTEN" (1963): over de dramatische gevoelens die een dertienjarige jongen ontwikkelt voor de minnaar van zijn moeder. Mishima, een afstammeling van hoge Japanse adel, was een homoseksuele schrijver; wel getrouwd en met twee kinderen. Hij pleegde in november 1970 harakiri (rituele zelfmoord) na een mislukte coup die tot herstel van de macht van de Japanse keizer had moeten leiden. 7. FRANK O’HARA"SELECTED POEMS" (2009): gedichten van “… een speels en strijdluchtig figuur in de scene waartoe ook Jackson Pollock en Willem de Kooning behoorden…”. 8. CHRISTOPHER HITCHENS"DE ZAAK-HENRY KISSINGER" (2001): een prominente atheïst over Amerikaanse hypocrisie. 9. VLADIMIR NABOKOV"LOLITA" (1955): roman waarin de lezer tot medeplichtige van een monsterlijke pedofiel wordt gemaakt. 10. MARTIN AMIS: "GELD. AFSCHEIDSBRIEF VAN EEN ZELFMOORDENAAR" (1984): “… De funeste gevolgen van veel geld en alles wat je daarvoor kunt kopen – seks, drugs en drank…”.

Lessen
11. COLIN WILSON"THE OUTSIDER" (1956): een nogal fantastische studie naar personen die buiten de platgetreden paadjes durven te treden. 12. GUSTAVE FLAUBERT"MADAME BOVARY" (1856): een roman die ik eerder besprak en gaat over een jongedame die zich dood verveelt in haar huwelijk en de provincie, en ook over wat er kan gebeuren als je de verkeerde boeken leest. 13. HOMERUS "ILIAS" (ca. 800 v.Chr.): het Griekse epos van Homerus, waaruit Bowie de nodige lessen leerde over bijvoorbeeld de kracht van kleding. 14. JAMES HALL "HALL'S ICONOGRAFISCH HANDBOEK" (1974): een zeer gebruikvriendelijke gids voor symbolen en thema’s in de westerse kunst, die overal in Bowie’s podiumaankleding, hoesontwerpen en clips opdoken – hij was net zo gefascineerd door beeldende kunst als muziek. 15. SAUL BELLOW "HERZOG" (1964): of het nu gaat om romantische, financiële of andere problemen, de chaos die de typische hoofdpersoon doormaakt leidt onvermijdelijk tot diepe existentiële vragen, maar ook tot hilarische en humoristische situaties. 16. T.S. ELIOT"HET BARRE LAND" (1922): “… Al in 1974 legde William S. Burroughs een link tussen de poëzie van T.S. Eliot en de teksten van Bowie…”. 17. JOHN KENNEDY TOOLE - "EEN SAMENZWERING VAN IDIOTEN" (1980): Nadat de buitenissige en paranoïde Toole zelfmoord pleegde, heeft zijn moeder er voor gezorgd dat zijn afgewezen roman toch werd uitgegeven, als bewijs dat haar zoon een genie was. Het werd postuum een bestseller en won in 1981 de Pulitzer Prize. Bowie was gefascineerd door de excentrieke hoofdpersoon die tot ver in de volwassenheid bij zijn moeder bleef wonen. 18. GREIL MARCUS"MYSTERY TRAIN" (1975): Marcus was een van de eerste en nog altijd een van de beste rockcritici, die inzag dat de beste popmuziek op hetzelfde niveau stond als willekeurig welke ‘hoge’ kunst: “… Als je een verband wilde leggen tussen The Band en Herman Melville of tussen The Sex Pistols en de wederdoperscommune in Münster, doe dat dan gewoon en ga je niet eerst verontschuldigen…”. 19. “THE BEANO” (1938-heden): een maf, tegendraads en anarchistisch striptijdschrift. Voor de babyboomers van destijds stond het gelijk aan minachting voor het gezag: “… het dreef dusdanig de spot met de nazi’s dat de hoofdredacteur een plaats had gekregen op Hitlers ‘dodenlijst’…”. 20. FRAN LEBOWITZ: “METROPOLITAN LIFE” (1978): columns en artikelen uit de jaren zeventig over het denken van de New Yorker en hoe vlijmscherp dit moet zijn om het stadsleven aan te kunnen.

Radicalen en dissidenten
21. RICHARD CORK“DAVID BOMBERG” (1988): “… Bowie bezat diverse schilderijen van de altijd zoekende en ooit zeer radicale Britse kunstenaar David Bomberg…”. 22. ALFRED DÖBLIN"BERLIJN ALEXANDERPLATZ" (1929): de, volgens de nazi’s entartete, roman over de onaangepaste Franz Biberkopf die ik leerde kennen van de indrukwekkende uitzending ‘In Europa’ die Geert Mak maakte over Berlijn, onder de titel ‘Dansend op de vulkaan’. 23. GEORGE STEINER"IN DE BURCHT VAN BLAUWBAARD" (1971): een Joodse filosoof die betoogt dat het na WO II een lachertje is om te denken dat de geesteswetenschappen je zouden beschaven: zie Beethovens kamermuziek die in München ten gehore werd gebracht. 24. D.H. LAWRENCE "LADY CHATTERLY'S MINNAAR" (1930): “… betekende het einde van de oude censuur en de opmaat tot de jaren zestig zoals die in onze herinnering voortleven…”. Lawrence: “… Het gevolg van een taboe is waanzin. En waanzin – vooral van het plebs, de massa – is een groot gevaar voor onze beschaving…”. Zie Freud. 25. PETR SADECKÝ – “OCTOBRIANA AND THE RUSSIAN UNDERGROUND” (1971): een stripboek van een groep radicale sovjetdissidenten. 26. COMTE DE LAUTRÉAMONT“DE ZANGER VAN MALDOROR” (1868): een reeks prozagedichten in zes gezangen met overweldigende stroom aan misselijkmakende Bosch-achtige beelden. 27. JOHN CAGE "SILENCE. LECTURES AND WRITINGS" (1961): een onsamenhangende verzameling verhandelingen, manifesten en memoires van de Amerikaanse componist John Cage, een in 1912 in Los Angeles geboren pionier van de naoorlogse experimentele muziek. 28. GEORGE ORWELL"1984" (1949): toekomstroman die ik eerder besprak, met een van de beroemdste openingzinnen uit de literatuur - “… Het was een heldere koude dag in april, en de klokken sloegen dertien…”. Een saillant detail: toen Bowie werd geboren was het zo koud dat de klok van Lambeth Town Hall in Brixton om middernacht naar verluidt ook geen twaalf keer sloeg, maar dertien… 29. PETER ACKROYD"HAWKSMOOR" (1985): thriller. Nicholas Hawksmoor, een twintigste-eeuwse detective van Scotland Yard, tracht via deductie, logica en met behulp van de wetenschap een serie vreemde moorden op te lossen die allemaal plaatsvinden in en rond een aantal kerken. 30. JAMES BALDWIN"NIET DOOR WATER, MAAR DOOR VUUR" (1963): in de vorm van twee gepassioneerde brieven geschreven tekst over de Amerikaanse rassenongelijkheid. Bowie was getrouwd met een Somalische vrouw: Iman.

Bizar
31. ANGELA CARTER - "CIRCUSNACHTEN" (1984)
: Een bizarre reuzin vertelt haar levensverhaal aan een Amerikaanse journalist. 32. ÉLIPHAS LÉVI "LEER EN RITUEEL DER HOGERE MAGIE" (1856): een obscuur boekwerk waar Bowie door gefascineerd was tijdens het hoogtepunt van zijn cocaïneverslaving, circa 1975. 33. SARAH WATERS"VINGERVLUG" (2002): een thriller die de lezer meevoert naar de Londense onderwereld van de negentiende eeuw, vol verraad, bedrog en opportunisme. 34. WILLIAM FAULKNER"TERWIJL IK AL HEENGING" (1930): over een gezin dat met het lijk van de dode moeder rond zeult om haar in haar geboorteplaats te kunnen begraven. 35. CHRISTOPHER ISHERWOOD"MENEER NORRIS NEEMT DE TREIN" (1935): Berlijn-roman rond homoseksualiteit. 36. JACK KEROUAC "ONDERWEG" (1957): beatgenerationklassieker. 37. EDWARD BULWER LYTTON"ZANONI" (1842): roman over een onsterfelijke Rozenkruiser (een genootschap dat door zijn vermeende oprichter – een Christian Rozenkreuz geheten ridder – bij wijze van grap ontsproten is aan de fantasie van een zeventiende-eeuwse Duitse theoloog). 38. GEORGE ORWELL - "INSIDE THE WHALE AND OTHER ESSAYS" (1940): bevat drie omvangrijke essays waaronder een scherpzinnige analyse van Henry Millers indertijd shockerende roman "Kreeftskeerkring" uit 1934. Hij vergelijkt Miller met Jona in de walvis. 39. JOHN RECHY"DE STAD BEHOORT DE NACHT" (1963): over de homoscene van eind jaren vijftig en begin jaren zestig. 40. DAVID SYLVESTER"THE BRUTALITY OF FACT: INTERVIEWS WITH FRANCIS BACON" (1987): over het gewelddadige en aangrijpende effect van Bacons schilderkunst.

Dandies en losers
41. JULIAN JAYNES"THE ORIGIN OF CONSCIOUSNESS IN THE BREAKDOWN OF THE BICAMERAL MIND" (1976): totale kolder of juist geniaal? Een excentrieke psycholoog van Princeton met een wel erg speculatieve theorie over het functioneren van de hersenen. 42. F. SCOTT FITZGERALD"DE GROTE GATSBY" (1925): over een criminele dandy. 43. JULIAN BARNES"FLAUBERTS PAPEGAAI" (1984): “… Hoe betreed je het hoofd van een bewonderde kunstenaar?...”. Bowie was nameloos geïnteresseerd in zijn eigen mythologie. 44. J.B. PRIESTLY"ENGLISH JOURNEY" (1934): over de reizen van de schrijver door het Engeland van 1933. 45. KEITH WATERHOUSE"EEN GEBOREN LEUGENAAR" (1959): roman over een dag uit het leven van een jonge ziekelijke fantast die door zijn bekrompen omgeving en zijn voortdurende bedrog tot mislukking is gedoemd. 46. ALBERTO DENTI DI PIRAJNO “A GRAVE FOR A DOLPHIN” (1956): over medisch onheil op exotische plekken. 47. “RAW” (1986-1991): grensverleggend stripblad met als belangrijkste bijdrage "Maus" van Spiegelman, “… een op de belevenissen van zijn vader geïnspireerd, zeer persoonlijk project waarin hij het verhaal van de Holocaust navertelde met katten en muizen als figuren en tegelijkertijd onderzoek deed naar de relatie tussen een overlevende van de nazikampen en zijn zoon de striptekenaar…”. 48. SUSAN JACOBY"THE AGE OF AMERICAN UNREASON" (2008): over hedendaagse lichtgelovigheid. “… Naar Jacoby’s oordeel is een van de grootste problemen daarbij dat Amerikanen veel minder lezen dan voorheen. Ze zijn ontwend om diep en zorgvuldig na te denken en hebben als gevolg daarvan geen respect meer voor geschiedenis, ervaring en deskundigheid…”. 49. RICHARD WRIGHT “NEGERJONGEN” (1945): roman over een onbarmhartige en gewelddadige jeugd in het zuiden van de Verenigde Staten. 50. “VIZ” (1979-heden): satirisch en obsceen striptijdschrift.

Gezichten die platgetrapt worden door laarzen
51. ANN PETRY"DE STRAAT" (1946): Afro-Amerikaanse protestroman over een jonge alleenstaande moeder in het Harlem van de jaren veertig. 52. GIUSEPPE TOMASI DI LAMPEDUSA"DE TIJGERKAT" (1958): De bespiegelingen van een Siciliaanse edelman op zijn retour. 53. DON DELILLO "WITTE RUIS" (1985): Een ogenschijnlijk maatschappelijk geslaagd Amerikaans gezin raakt verzeild in een wilde jacht op een pilletje tegen doodsangst. 54. DOUGLAS HARDING“LEVEN ZONDER HOOFD. ZEN EN DE HERONTDEKKING VAN DAT WAT IS” (1961): Bowie was altijd bijzonder geïnteresseerd in het boeddhisme. 55. ANATOLE BROYARD"KAFKA WAS THE RAGE" (1993): memoire over een moeilijke transformatie van soldaat naar boekrecensent van The New York Times. 56. CHARLES WHITE – "THE LIFE AND TIMES OF LITTLE RICHARD" (1984): “… Bowie is door niemand zo sterk beïnvloed als door de flamboyante en androgyne Little Richard…”. 57. MICHAEL CHABON "WONDERBOYS" (1995): rauwe en absurde drugsroman over een schrijver met een writer’s block. 58. ARTHUR KOESTLER"NACHT IN DE MIDDAG" (1940): “… ijzingwekkende kritiek op het totalitarisme met als decor een versie van het stalinistische Rusland ten tijde van de zuiveringen, toen veel prominente bolsjewisten van het eerste uur werden gearresteerd op grond van absurde beschuldigingen, in showprocessen schuldig werden bevonden aan verraad en vervolgens een lange gevangenisstraf kregen of geëxecuteerd werden…”. In Bowie’s teksten duiken regelmatig gezichten op die platgetrapt worden door laarzen. 59. MURIEL SPARK"DE BESTE JAREN VAN JUFFROUW BRODIE" (1961): over een excentrieke lerares die ervan overtuigd is dat onderwijs neerkomt op ‘de weg wijzen’ in wat al aanwezig is in plaats van ‘erin stoppen’. 60. JOHN BRAINE"PLAATS AAN DE TOP" (1957): over een armoedzaaier die er alles aan doet om hogerop te komen.

Gnostici en kannibelen
61. ELAINE PAGELS"DE GNOSTISCHE EVANGELIËN" (1979): tijdens zijn zoektocht naar verborgen kennis die verklaart waarom de wereld in elkaar steekt zoals hij nu eenmaal doet, liefhebberde Bowie onder andere met de gnosis. 62. TRUMAN CAPOTE"IN KOELEN BLOEDE" (1966): waar gebeurd misdaadverhaal dat ik eerder besprak over een meervoudige moord op 15 november 1959 in het dorp Holcomb in het westen van Kansas. Leuke anekdote: “… ‘David Bowie heeft talent,’ zei Truman Capote in 1973 tegen Andy Warhol. Een ruimhartig oordeel van de man die Mick Jagger ‘zo sexy als een pissende kikker’ vond…”. Capote etaleerde zijn excentrieke aard, was openlijke homoseksueel, en met zijn uitdagende manier van doen, zijn flamboyante kleding en piepstemmetje was het alsof hij uit de ruimte kwam. Hij maakte iets duidelijk dat Bowie intuïtief allang wist: “… dat je er flink bij gebaat kunt zijn om een buitenbeentje te zijn of je minstens zo te kleden…”. 63. ORLANDO FIGES"TRAGEDIE VAN EEN VOLK. DE RUSSISCHE REVOLUTIE 1891-1924" (1996): gedetailleerde en gezaghebbende non-fictiebaksteen over de Russische Revolutie van zo’n duizend pagina’s, waardoor Bowie te weten kwam “… dat tijdens de hongersnood van 1921-1922 veel Russische boeren de winter alleen hadden kunnen overleven door kannibalisme: moeders die koste wat het kost hun kinderen te eten wilden geven, hakten de armen en benen van de doden af en gooiden die in de pan. Mensen zagen zich genoodzaakt hun eigen verwanten op te eten, en zelfs de allerjongsten in het gezin, die vaak het eerste stierven (en het beste smaakten want hun vlees was buitengewoon mals)…”. 64. RUPERT THOMSON "MET OPEN OGEN" (1996): “… geeft een overtuigend beeld van hoe het zou kunnen zijn om in een droom of de wanen van een schizofreen te leven…”. 65. GERRI HIRSEY"NOWHERE TO RUN. THE STORY OF SOUL MUSIC" (1984): “… Hirshey had bij ‘Rolling Stone’, waar ze de eerste vrouwelijke redacteur in vaste dienst werd, de bijnaam ‘de notenkraker’ omdat hoe weerbarstig een geïnterviewde ook was, ze hem of haar altijd open kreeg…”. 66. ARTHUR C. DANTO"BEYOND THE BRILLO BOX. THE VISUAL ARTS IN POST-HISTORICAL PERSPECTIVE" (1992): over popart. Kunst kan volgens Danto alleen van belang zijn als het de vrijheid heeft om af te wijken en weerstand op te roepen. 67. FRANK NORRIS - "MCTEAGUE" (1899): een levendige, meeslepende roman over een derderangs tandarts in een achterbuurt met veel naturalistische aandacht voor de zelfkant van het bestaan. 68. MICHAIL BOELGAKOV "DE MEESTER EN MARGARITA" (1940): “… De mooiste melodieën zijn van de duivel…”. Satire op de hypocriete stalinistische maatschappij die Mick Jagger inspireerde tot ‘Sympathie for the Devil’. 69. NELLA LARSEN"SCHUTKLEUR" (1929): over de rol die 'kleur' speelt in het leven van Amerikaanse vrouwen die één blanke en één zwarte ouder hebben. 70. HUBERT SELBY JR."LAATSTE HALTE BROOKLYN" (1964): “… zes ontgoochelende verhalen over stadse gevaren en tegenslagen met als personages de verslaafden, zwervers en mislukkelingen die eind jaren vijftig door de naargeestige straten van Brooklyn dwaalden…”.

Vrijheid

71. FRANK EDWARDS – “STRANGE PEOPLE: UNUSUAL HUMANS WHO HAVE BAFFLED THE WORLD” (1961): een rariteitenkabinet over abnormale mensen. 72. NATHANAEL WEST "DE DAG VAN DE SPRINKHAAN" (1939): “… Geen roman die het amoralisme in Hollywood en in de kringen van beroemdheden beter overbrengt…”. 73. TADANORI YOKOO"TADANORI YOKOO" (1997): de kunst van grafisch ontwerper Tadanari Yokoo zou staan voor al het onaanvaardbare dat het Japanse volk oppropte. Bowie’s belangstelling voor Japan groeide uit tot ‘japanofilie’, “… alsof hij plotseling had ontdekt dat het land één grote potentiële metafoor voor vervreemding was…”. 74. JOHN SAVAGE"TEENAGE: THE CREATION OF YOUTH CULTURE" (2007): “… Zoals John Savage aantoont in zijn lijvige ontstaansgeschiedenis van het verschijnsel tiener leidde de urbanisatie vanaf 1870 tot gebroken gezinnen waardoor in de steden een doelloos ronddwalende jeugd ontstond met menselijke wrakken die overal voor in waren…”. 75. WALLACE THURMAN"INFANTS OF THE SPRING" (1932): “… sleutelroman over de Harlem Renaissance, de Afro-Amerikaanse intellectuele beweging uit de vorige eeuw die zich ook wel afficheerde als de ‘New Negro’-beweging…”. 76. HART CRANE “THE BRIDGE” (1930): gedicht over de Brooklyn Bridge als ode aan het machinetijdperk. 77. JEVGENIA GINZBURG"DE RADEREN VAN DE WILLEKEUR" (1967): over de ervaringen van een overlevende van een strafkamp onder het Russische totalitarisme. 78. ED SANDERS – "TALES OF BEATNIK GLORY" (1975): doldwaze verhalen over de countercultuur tussen grofweg 1960-1970. 79. JOHN DOS PASSOS"DE 42STE BREEDTEGRAAD": experimentele en cinematografische roman over het conflict tussen arbeid en kapitaal. 80. PETER GURALNICK"SWEET SOUL MUSIC. RHYTM AND BLUES AND THE SOUTHERN DREAM OF FREEDOM" (1986): over soul als seculiere reprise van gospelmuziek.

Aboriginals en sjamanen
81. BRUCE CHATWIN"DE GEZONGEN AARDE" (1987): over de Aboriginals die Australië letterlijk zingend tot leven brachten – zie de connectie met leylijnen. 82. CAMILLE PAGLIA - "HET SEKSUELE MASKER. KUNST, SEKSUALITEIT EN DECADENTIE IN DE WESTERSE BESCHAVING" (1990): een vuistdikke genderpil van de indertijd misschien wel beruchtste feministische kunstprofessor ter wereld, die mijn grote inspirator Willem Ouweneel ooit omschreef als het ‘ratelende machinegeweer’. 83. JESSICA MITFORD - “LAATSTE EER NAAR LAATSTE MODE” (1963): een vasthoudende onderzoeksjournalist over de corrupte praktijken in de Amerikaanse uitvaartbranche. 84. OTTO FRIEDRICH“VÓÓR DE ZONDVLOED. BERLIJN IN DE JAREN TWINTIG” (1972): caleidoscopisch verslag van het leven in Berlijn in de tijd van de Weimarrepubliek. 85. “PRIVATE EYE” (1961-heden): tijdschrift dat korte metten maakt met de burgerlijke moraal. 86. R.D. LAING “HET VERDEELDE ZELF” (1960): studie van de sjamaan van de antipsychiatriebeweging. 87. VANCE PACKARD"VERBORGEN VERLEIDERS" (1957): ontmaskering van de reclamewereld. 88. EVELYN WAUGH"VILE BODIES" (1930): roman die het frivole gezelschap van rijkeluiskinderen op extravagante feesten veroordeelt, terwijl het grootste slagveld van de geschiedenis er aan zit te komen. 89. HOWARD ZINN"GESCHIEDENIS VAN HET AMERIKAANSE VOLK" (1980): “… het verhaal van de Verenigde Staten vanuit het perspectief van slaven, indianen vrouwen en andere buitengesloten bevolkingsgroepen waarnaar tot voor kort nauwelijks werd geluisterd…”. 90. WYNDHAM LEWIS "BLAST"(1914-1915): het manifest van het ‘vorticisme’.

Kolder

91. IAN MCEWAN"TUSSEN DE LAKENS" (1977): Niet te geloven, maar de tegenwoordig keurige schrijver McEwan begon zijn carrière met schokkende en zonderlinge verhalen over incest, bestialiteit en pedofilie. 92. DAVID KIDD"ALL THE EMPEROR'S HORSES" (1961): over het oude China en de begindagen van Mao. 93. MALCOLM COWLEY (ed.) – WRITERS AT WORK: THE PARIS REVIEW INTERVIEUWS, VOL. 1 (1958): hoogaangeschreven literaire interviews - “… ze zijn inspirerend, stimulerend en op een vreemde manier zelfs troostend…”. 94. CHRISTA WOLF "NADENKEN OVER CHRISTA T." (1968): “… de beste literaire auteur van Oost-Duitsland…”. 95. TOM STOPPARD"THE COAST OF UTOPIA" (2002): een toneelstuk over de noodzaak van idealisme. 96. ANTHONY BURGESS"MACHTEN DER DUISTERNIS" (1980): meesterwerk over de essentie van macht. 97. HOWARD NORMAN- "DE VOGELKUNSTENAAR" (1994): verhaal over een ‘idiot savant’ met een talent voor het tekenen van vogels. 98. SPIKE MILLIGAN"PUCKOON" (1963): Beschouw ‘Puckoon’ als de universiteit waar Bowie zijn doktersgraad in de kolder heeft behaald. 99. CHARLIE GILLETT - "THE SOUND OF THE CITY" (1970): studie over rock and roll. 100. LAWRENCE WESCHLER"MR. WILSON'S CABINET OF WONDER" (1995): voornamelijk een studie over het maffe Museum of Jurassic Technology in Culver City (Californië) en, breder, de geschiedenis en de rol van musea in het algemeen.

Ik zou alle aangehaalde boeken wel eens een keertje willen lezen! Eén ding is zeker: iemand die zo’n diepgaande interesse in anderen heeft gehad, moet wel een buitengewoon vriendelijk en aangenaam mens zijn geweest…

Uitgave: Orlando – 2020, vertaling René van Veen, 352 blz., ISBN 978 949 308 130 7, € 23,99
Rechtstreeks bestellen: klik hier

Geen opmerkingen :

Een reactie posten