Menu

dinsdag 30 november 2010

Kleinzalig on tour


“De wereld is een tragedie voor hen die voelen, maar een komedie voor hen die denken.”
Horace Walpole

Afgelopen zaterdag met een stel mensen naar een voorstelling van het enige christelijke cabaretfestival in Nederland geweest: “Kleinzalig on tour”.
Trad op in het nieuwe Schaffelaartheater in Barneveld. Een heel mooi theater trouwens voor zo’n klein dorp: vooral de verlichting in het theater-cafe is schitterend.

Vier cabaretiers, vier keer humor, vier keer anders:

Kees Versteeg: de filosoof met de dubbele bodem.
Jacob Spoelstra: de droge Fries, die ondanks zijn noordelijk accent bleef volhouden dat hij uit Almere kwam.
Emile Cromert: die voornamelijk door zich vreselijk aan te stellen het publiek met zichzelf confronteerde.
En Timzingt: die het vooral op muziek deed.

Er werd gespeeld voor een uitverkochte zaal progressieve christenen.
Kees Versteeg stapte op een gegeven moment UIT zijn broek en IN een rossige ballet-tutu.
Wel sterk voor een christelijk mannetje: zo helemaal alleen en in die felle schijnwerper.
Timzingt vond ik de leukste. Ongelooflijk hyper en heftig, en daar zit hem volgens mij de kneep met  Jacob en Emile. Ze staan veels te stil. Het is allemaal echt te houten-klazerig. Ik dacht veels te vaak: “Kom op heren: wat meer beweging graag!”.

Verder vooral veel grappen en grollen over eeuwig kleppende ega’s: “…ze denkt zeker dat ik een ongeluk heb gehad, dat ik half bewusteloos op de grond lig. Dan zeggen die e.h.b.o.-gasten ook altijd: blijven praten, zorg dat ze bij blijven!…”.
En Timzingt over Adam die alle dieren namen geeft en tenslotte Eva ontwaardt: “… wow man, zei Adam. Dat werd later woman…”
Het zal wel komen doordat het allemaal kerels zijn.
Kees Versteeg deed, wat mij betreft, de meest blasfemische duit in het zakje, door een gebed te zingen, waarin hij vraagt of God zijn vrouw alsjeblieft wil veranderen naar het beeld dat HIJ (Kees dus) van HAAR in gedachten heeft. Er-rug eerlijk, hoor!

Kortom: wel gelachen deze avond; maar ik heb beter gezien.
Pluspuntje: vier cabaretiers betekent vier keer afwisseling; dus tegen de tijd dat je het zat werd, stond er alweer iemand anders op de planken!

1 opmerking :

  1. Hoi Evelien, Naar aanleiding van je kerstkaart ben ik even gaan googelen. Ik heb jouw verhaal over het bezoek aan de chr. cabaretiers gelezen en ik hoor je gewoon praten ha ha. Erg leuk dus. Wat geweldig dat je zoveel leest. Ik kom daar domweg niet aan toe.
    Maar als je meer van die leuke dingen te vertellen hebt dan hou ik me aanbevolen. Doe de hartelijke groeten aan Jan Louis en aan Lisa enne tot 'horens' zullen we maar zeggen. Groeten van Gea Wastenecker

    BeantwoordenVerwijderen